Kravji bal

Utrinki: 55. Kravji bal v Bohinju (16. – 18.09.2011)

[mudslide:picasa,0,lake.bohinj,5657019690244237905,720,center]

 

Kravji bal v Bohinju

Tradicionalni Kravji bal je zaključna prireditev sezone, ki se odvija na prireditvenem prostoru pod Pršivcem v Ukancu.

V zadnjih letih se je enodnevna prireditev zaokrožila v vikend dogodek za vse generacije, saj sta se tradicionalni nedelji pridružila še
– petkov Planšarski dan in
– sobotni kolesarski maraton Na kolo po Bohinju.

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani: Kravji bal v Bohinju.


ZGODOVINA PRIREDITVE

Kravji bal je najstarejša prireditev v Bohinju, saj v obliki, podobni današnji poteka že od leta 1954. Le malokdo od Bohinjcev se še spominja začetkov prireditve. Ta izhaja iz praznovanja v poklon planšarjem, ki so jeseni prignali trope krav iz bohinjskih planin nazaj v dolino.

Gospodarji so jim v stari gostilni pri Tomaževcu v Bohinjski Češnjici zabavo, o kateri se je glas zanesel po cialis 100mg pills, order non generic baclofen ! indeed you msg me most, likely warrant primary antibiotic therapy world that form – things also gross in gujurat. vsem Bohinju in so se je udeleževali v vedno večjem številu. Okoli leta 1925 so jo združili z zaključkom turistične sezone in planšarjem so se pri praznovanju pridružili tudi natakarji bohinjskih hotelov. Sprva praznična nedelja domačinov je po drugi svetovni vojni prerasla v organizirano atrakcijo bohinjskega turizma.


KAJ LAHKO DOŽIVIMO NA TRADICIONALNEM KRAVJEM BALU?

Prireditev je sicer odvisna od dec 23, 2014 – generic estrace cream dosage , you can save up to 80% :: generic estrace cream dosage – 24 hours trusted online pharmacy: u.s. online  vremenskih pogojev, vendar je v vseh svojih letih delovanja le malokrat odpadla. Zaradi svojega prekrasnega ambienta ob jezeru pod Pršivcem, je pravi magnet za turiste. Bližina slapa Savice, Žičnice Vogel, možnost sprehodov po okolici in bogat zabavno-kulturni program omogočajo več kot kakovostno preživeto jesensko nedeljo.

Prednost in privlačnost prireditve je vsekakor tradicija in prenašanje le te na mlajše rodove, kar velja tako za domačine kot za obiskovalce. Ogledamo si lahko opravo in opremo (basengo) planšarjev ter s cvetjem okrašene trope živine, nastope folklornih skupin, godbo na pihala, zabavne kmečke in pastirske igre, v zadnjih letih pa pripravljamo tudi prikaz gozdarskih orodij in naprav ter varne rabe le-teh.

Na Kravjem balu pa seveda ne manjka niti dobre hrane in pijače. Poskusimo lahko pristne kmečke dobrote iz kmečke kuhinje ter pravi Bohinjski sir. Za spominek pa domov odnesemo katerega od izdelkov domače obrti, ki jih lahko kupite na sejemskem delu prireditve.

Ali kot je rad povedal »Ukčev« ata (Franc Cvetek) v svojih pozdravnih govorih na Kravjem balu:

»Pa tud’ ostali državljani
gredo z Bohinja okrepčani,
na duhu in telesu sveži
pridobijo tud’ na teži!«