Tradicionalni dogodki Pod Studorjem in v Oplenovi hiši

Pod Studorjem se glavno dogajanje preko leta zvrsti pri Oplenovi hiši – muzeju bivanjske kulture. Tradicionalno se v muzeju organizira med drugim Muzejska noč, ličkanje koruze in otepanje.

Preko celega lepa pa Oplenova hiša manjšim najavljenim skupinam omogoča tudi pristna doživetja preteklosti pod strokovnim vodstvom.

Na primer: izdelavo igrač iz blaga ali s tkalsko deščico natkati kazalo za knjigo, zapestnico, trak za lase, igranje starih otroških iger, izdelava masla v pinji in še kaj.

Majenje (ličkanje) koruze 2011

V Oplenovi hiši vsako leto prikažejo tudi star običaj majenja turšce oziroma ličkanja koruze.

Kup obranih storžov na hlevu so domači vedno majili v krogu prijateljev in sosedov. Delo pa so si popestrili s pripovedovanjem zgodb in vaških čenč ter glasbo in petjem. Več o običaju si lahko preberete na povezavi FotoBohinj (ki je tudi avtor spodnjih fotografij).

[mudslide:picasa,0,lake.bohinj,5657013472297475809,720,center]

Tradicionalno otepanje 2009

Na Štefanovo v Oplenovi hiši vsako leto prikažejo starodavno bohinjsko tradicijo koledovanja, ki je edinstvena v Sloveniji.

Nekoč so otepali reveži in tako vsaj en dan v letu malo bolje jedli. Na ta dan so namreč šli od hiše do hiše, kjer so jim gospodinje dale klobase, jajca, žganje in kakšen kovanec. Otepovci pa so jim zaigrali, zaplesali z dekleti in na koncu vsem domačim zaželeli “en’ga srečn’ga pa zdrav’ga”.