Slap Savica

Google koordinate: N – 46.292722, E – 13.797278

Slap Savica velja za enega najlepših in največjih Slovenskih slapov, ki obiskovalca povsem prevzame s svojo prvobitno energijo. Vklenjena v nagnjen skalnat oklep pod divjo Komarčo hkrati predstavlja začetek in konec Bohinjske doline. Ni čudno, da je pesnik France Prešeren postavil glavno dogajanje Krsta pri Savici ravno sem, na romantični oder v bučanje neugnanega vodovja.

Slap Savica izvira ob izrazitem prelomu v strmi steni Komarče. Slap je pravzaprav izvir Save Bohinjke, ki pa se v svojem povirnem delu, do izliva v Bohinjsko jezero, imenuje Savica.

Opis

Slap Savica je med slapovi v svetu svojevrstna posebnost, saj se vodni tok že v skritem podzemlju razdeli na dva pramena. Znameniti slap v obliki črke A ob običajnem vodostaju prihaja na plan na nadmorski višini 836 m in je visok 78 m. Napaja se z vodo, ki se steka iz Doline Triglavskih jezer in izpod Pršivca ter do slapa priteče po vodoravnem jamskem rovu. Izvorna kraška jama v svojih globinah skriva številne sifone in podzemna jezera in  je dosegljiva samo z vodniki in ustrezno opremo.

Vir navdiha

Skozi zgodovino je slap Savica navdihovala velike umetnike, naravoslovce in ljubitelje Bohinja, med drugim tudi  Franceta Prešerna, Valentina Vodnika, Žiga Zoisa, Balthasarja Hacqueta, avstrijskega nadvojvodo Janeza in Janeza Vajkarda Valvasorja.

[mudslide:picasa,0,lake.bohinj,5732406704492399761,720,center]

Zanimivosti

Včasih se po močnem deževju zgodi, da kraško območje v širši okolici Črnega jezera ne more več požirati vse vode. Takrat postane slap Savice za kratek čas visok skoraj 600 m. V istem času dobi slap Savica na levi strani do 600 m visoko večstopenjsko Komarško slapišče.

Poleti, ob jutranji zarji, ko se prvi sončni žarki dotaknejo padajočega pramena vode, se ob slapu naredi prečudovita mavrica.

Dostop

Od hotela Zlatorog blizu Bohinjskega jezera vodi lepo označena pešpot proti slapu (približno ena ura hoje). Bolj običajna pot je od urejenega parkirišča pri Koči pri Savici. Od tu nas pot vodi najprej do s skodlami pokrite in obnovljene info točke s spominki in vstopnino. Pot nadaljujemo po kamnitem mostiču čez Malo Savico, po številnih stopnicah na lepo vzdrževani stezi. Do razglednega paviljona je približno 20 minut hoje.

Vir: www.bohinj.si