Ukanc

Ukanc je naselje v območju Triglavskega narodnega parka na zahodnem bregu Bohinjskega jezera, pod pobočjem mogočnega Pršivca, Komarče in Rjave Skale (Mirnjaka).

Splošna ponudba

U koncu bohinjske kotline se zares lahko počutite objeti z naravo. Obdani s pečinami in šumenjem voda bodo vašemu dobremu počutju zadostile raznovrstne nastanitvene možnosti (hotelske in zasebne – sobe, apartmaji in počitniške hiše, kamp), notranji bazen in wellness storitve. Restavracije in okrepčevalnice pa bodo z veseljem poskrbele za vaša kulinarična doživetja. Kupite ali najamete pa lahko tudi različno športno opremo.

[mudslide:picasa,0,lake.bohinj,5703447895353209889,720,center]

Česa v Ukancu ne smete spregledati?

Vsekakor je na prvem mestu mogočna lepota slapa Savica. Vedno drugačen in vznemirljiv cilj, do katerega se povzpnete po številnih stopnicah. In prav pod slapom je najboljše izhodišče za prestop v drugi svet – v kraljestvo Zlatoroga (nekoliko lažji dostop na Komno in strma pot skozi Komarčo proti sedmerim Triglavskim jezerom). Pri Domu Savica je do Doma na Komni speljana tovorna žičnica, ki je ostanek sistema oskrbovalnih žičnic, ki so jih naredili v prvi svetovni vojni.

Zanimiva zgodovina in številne legende bodo vaš obisk obogatile z razumevanjem prostora. Podkrepite jih z ogledom ostalin: do 80 m visoka ledeniška morena in številni balvani, počrnela drevesa od velikega požara in pokopališče padlim vojakom v prvi svetovi vojni ….

Med naravnimi znamenitosti pa naj poleg Bohinjskega jezera priporočimo še hudourniški Govic, ki si ga lahko ogledate le, kadar ima dež v Bohinju mlade (U Bohin’ ‘ma d’ž ta mvade), strma melišča pod Pršivcem in pravljični gozd na severni obali Bohinjskega jezera.

Zima v Ukancu

Pozimi je najpomembnejša točka visokogorsko smučišče Vogel z naravnim snegom in odličnimi razgledi. Le ti vas seveda očarajo tudi poleti, hkrati pa je vožnja z gondolo na Vogel doživetje samo po sebi, še posebej če jo kombinirate s panoramskim izletom s turistično ladjo po Bohinjskem jezeru.

Jeseni je v Ukancu obvezna udeležba na Kravjem balu, ker si boste poleg dobre zabave, mimohoda živine, planšarjev in planšaric, privoščili tudi dobro jedačo in pijačo. Jesenski praznik predstavlja zaključek poletne sezone in vas zagotovo ne bo pustil hladne.

Viri in literatura…