Stara Fužina

Stara Fužina je razložena vas z gručastim jedrom na nadmorski višini 546 m. Razlezla se je ob glavni prometni povezavi med Bohinjskim jezerom (1 km) in Srednjo vasjo (3 km). Naselbina je izredno stara (še iz predrimske dobe) in zaradi železarstva zelo živahna.

Železarska dejavnost se je skoncentrirala ob Mostnici, kjer je danes Zoisov grad. Ime za takrat nastali železarski obratAlthammer oziroma Staro klad’vo se je kasneje preneslo na celo naselbino in je ostalo, dokler se ni naselje preimenovalo v Staro Fužino.

Zaradi možnosti zaposlitve, ki jo je ponujalo železarstvo, se je naselje stalno širilo, sčasoma pa so se oblikovali tudi deli vasi: V koncu, Na klancu, Zabajer, Kurja vas, Na trati, V gradu in Konec.

 

[mudslide:picasa,0,lake.bohinj,5703415531073616065,720,center]

 

Splošna ponudba

V vasi sta dve trgovini, bankomat, frizerski salon, okrepčevalnica, gostilna s tradicijo in češko lajno ter restavracije. Nastanite se lahko tako v zasebnih kot penzionskih kapacitetah (sobe, apartmaji in počitniške hiše). V slučaju okvare avta sta na voljo mehanik in vulkanizer.

Ob ugodni zimi je vas odlično izhodišče za tek na smučeh ali adrenalinsko nočno sankanje z Vogarja. V snega prostih mesecih pa se lahko razgibate v fitnesu na prostem z odličnim razgledom pod Vorančkovco. V Stari Fužini so tri vstopna mesta na Klodičevo kolesarsko pot.

Kulturne znamenitosti

Ker je naselbina (nekoč imenovana tudi Staro klad’vo ali Althammer) izredno stara (še iz predrimske dobe), si je vredno poleg ogledov privoščiti tudi kanček teorije za oživitev podob iz preteklosti. Iz časa železarskih uspehov si lahko ogledate Zoisovo graščino in ruševine stare žage, ki stoji na temeljih nekdanje fužine.

Za obujanje zgodovine planšarstva in sirarstva si oglejte prikupen Planšarski muzej. Ta skupaj z gostilno Mihovc, še vedno delujočo Andrejčevo žago in mlinom ter nutnico pri Joštu tvori središče zanimivosti Stare Fužine.

V nadaljevanju pa ne spreglejte še dobro ohranjenih starih kmečkih domov, z baročnimi freskami okrašene zunanjosti Hlipove hiše in cerkve svetega Pavla na koncu vasi. Slednja je bila namenjena predvsem rudarjem in plavžarjem in je bila zgrajena domnevno že v 13. stoletju.

Naravne znamenitosti

Stara Fužina bo še posebej prirasla k srcu k iskalcem čudovitih razgledov. Priporočamo izlet na Rudnico, Peč, Studor ali Vogar (zadnja dva sta tudi priljubljeni vzletišči za jadralne padalce). Oboževalcem planin bodo Fužinarske planine zagotovo potešile apetit po pohodih in svežih sirarskih izdelkih.

Če ne marate vzponov, vas bodo očarala korita Mostnice (Hudičev most) z dolino Voje, ki jo zaključuje slap Šum. Ljubitelji ribolova si lahko privoščijo ribolov na Mostnici, kjer je v ribolovni sezoni dovoljeno samo 5 ribičev na dan. Za športne plezalce pa so na voljo izzivi v naravnem plezališču Peč in zunanji fitnes na Vorančkovci.

Viri in literatura …