Studor

Studor je gručasto naselje na pobočju Rajna pod goro Studor (1002 mnm). Skozi naselje teče potok Vrčica, v turističnem smislu pa je najbolj poznan po skupini dvojnih kozolcev toplarjev na travniku pod naseljem.

Kmetje so imeli v tesni dolini malo njiv, preživljali so se s pašno živinorejo in z gozdarstvom. Zato posest Studorcev sega do Tosca, Velega polja in Triglava ter obsega posesti na Komni, pod Bogatinom in Voglom.

Kaj zanimivega najdemo Pod Studorjem?

Vas ima 11 zaščitenih hiš, med njimi tudi muzej bivalne kulture iz začetka 20. stoletja – Oplenova hiša. Ostale tipične bohinjske hiše pod Studorjem pa si lahko ogledate le od zunaj.

Studorski stogovi – že omenjeni znameniti toplarji sicer niso tako baročno oblikovani, kot so Dolenjski, predstavljajo pa osupljivo dovršeno tehniko gradnje, ki je omogočala sušenje dragocene krme tudi v pogostih deževnih obdobjih. Popolnoma lesena skeletna konstrukcija (tudi vse vezave in pritrditve) ob najmanjši porabi materiala nudi največ.

Za ljubitelje jahanja je v vasi je Ranč Mrcina, kjer nudijo izlete s kočijo, jahalne ture in izlete, tečaje jahanja, športno jahanje, programe za otroke in še veliko več.

Ob nastanitvah v udobnih sobah in apartmajih pa si lahko na turistični kmetiji privoščite tudi uživanje v domačih sirarskih izdelkih (sir, skuta in mohant).

 

[mudslide:picasa,0,lake.bohinj,5703445820383147185,720,center]