Alpska filmoteka: Aljažev stolp / Ta pleh ima dušo

  • Triglavski narodni park – Alpska filmoteka: Aljažev stolp / Ta pleh ima dušo, dokumentarni film
  • 31.7. 2015 ob 20.30, pred Kulturnim domom Stara Fužina
  • Javni zavod Triglavski narodni park v sodelovanju s Produkcijsko skupino Mangart, Krajevno skupnostjo Stara Fužina in Turizmom Bohinj

TNPMANGARTrgbturizembohinj

V sodelovanju s Produkcijsko skupino Mangart, Krajevno skupnostjo Stara Fužina in Turizmom Bohinj, vas Javni zavod Triglavski narodni park vabi na ogled dokumentarnega filma Aljažev stolp / Ta pleh ima dušo, ki ga bomo predvajali pred Kulturnim domom Stara Fužina, v petek,  31. julija 2015.

Triglav z Aljaževim stolpom je za vse nas izjemen krajinski motiv in nenadomestljiv simbol Slovenije. Letos mineva 120 let od njegove postavitve.Zaradi kulturnih, krajinskih, zgodovinskih in drugih izjemnih lastnosti ima poseben pomen za Republiko Slovenijo. Slovenska država je 5. oktobra 1999 razglasila Aljažev stolp za kulturni spomenik državnega pomena in ga 4. novembra 1999 podržavila. Ideja Jakoba Aljaža, da valjasta kovinska stavba z zastavico na vrhu predstavlja mejnik, ki označuje slovensko lastnino vrha slovenske gore, se je dokončno udejanjila.

aljažev stolp_foto_rožle_bregar           aljažev_stolp_foto__filmska_ekipa_rožle_bregar

Kdo, kako in zakaj ga je postavil, kako so skrbeli zanj, kakšna je njegova zgodovina in kakšen njegov pomen? Kaj nam Slovencem predstavlja danes? In kaj naj naredimo za njegovo ohranitev? S temi vprašanji se ukvarja dokumentarni film med spremljanjem ekipe konzervatorjev restavratorjev, ki naredijo načrt, po katerem bodo naredili rekonstrukcijo Aljaževega stolpa na isti način in iz enakih kosov pločevine, kot je to storila ekipa Jakoba Aljaža pred več kot sto leti. Da bi bilo vse še bolj pristno, odprava sestavne dele stolpa iz pločevine odnese in sestavi ob originalu na samem vrhu Triglava.

Aljažev stolp ni enak simbol kot Triglav, ki predstavlja naš ponos, najvišjo goro, očaka, ki bdi nad Slovenijo. Predstavlja namreč tistega, ki stoji na Triglavu in nam govori: ‘’Tukaj smo mi gospodar, od tu se ne premaknemo niti za ped, to je naša slovenska duša.’’

In res je nekaj resnice v tem, da ta pleh ima dušo.

  • Produkcija: Produkcijska skupina Mangart, Slovenski filmski center, RTV Slovenija
  • Scenarij: Gorazd Lemajič, Iztok Lemajič, Vojko Anzeljc
  • Režija: Vojko Anzeljc
  • Producent: Sašo Kolarič
  • Direktor fotografije: Rožle Bregar
  • Glasba: Janez Dovč
  • Dolžina: 52’

Ogled filma je brezplačen.

Dodaj odgovor