Obhod otepovcev na štefanovo

Kot vsako leto vas bodo na Štefanovo (26.12.) obiskali otepovci in vam voščili srečno in zdravo novo leto. V Bohinjki pa si lahko ogledate razstavo, ki bo na ogled v decembru in januarju.

RAZSTAVA

OTEPOVCI, odprtje razstave fuž’narskih kostumov, ogled kratkih dokumentarnih filmov, pogovor in družabni večer (v sodelovanju s fuž’narskimi Otepovci, Gorenjskim muzejem, ZRC SAZU, Mijo Ogrin in KS Stara Fužina)

Vabljeni na odprtje razstave o Otepovcih, ogled kratkih filmov ter pogovorni in družabni večer, ki bo v petek,  2. decembra 2016, ob 19.00, v Centru TNP Bohinj.

Osrednji decembrski dogodek v Bohinjki je namenjen ohranjanju kulturne dediščine.  Zgornja bohinjska dolina je poznana po edinstvenem in starodavnem običaju otepanja in otepovcih, ki v času božično-novoletnih praznikov otepajo po vaseh. Vabimo vse, ki vas običaj zanima ali pa ga zelo dobro in iz prve roke poznate, da se nam pridružte. Razstavili bomo fuž’narske kostume otepovcev, zavrteli kratke dokumentarne filme, ki so bili o otepanju posneti v preteklosti in se o otepanju pogovorili. Kakšne so razlike po vaseh? Kakšna so pravila? Večer je namenjen predstavitvi in pogovoru o tem zanimivem običaju.

Razstava kostumov bo v centu na ogled v mesecu decembru (razen 26. in 27.12.) in januarju.

KAJ SO OTEPOVCI?

Kaj so otepovci in več o tej šegi si lahko preberete na povezavi v članku Gorenjskega Glasa, ki ga je napisal Igor Kavčič: Prinašajo srečo in blagoslov.

Oglejte si tudi film, ki je nastal v produkciji Slovenskega etnografskega muzeja, Koordinator žive kulturne dediščine (snemanje in montaža Nadja Valentinčič Furlan, 2013, 8 minut).

Dodaj odgovor